Rengeteg cukkinit kaptunk a bio kosárkánkba, így a lasagne is ezzel készült. Nem bántuk meg.
Hozzávalók / 4 adag

töltelék
2 ek olívaolaj
200 g darált marhahús
200 g darált sertéshús
1 közepes db paradicsom
500 ml paradicsomszósz
1 kávéskanál provence-i fűszerkeverék
só ízlés szerint
1 teáskanál cukor

lasagne
50 dkg lasagne tészta
1 nagy db cukkini
1 ek olívaolaj
20 dkg sajt

mártás
2 púpozott ek finomliszt
50 g vaj
6 dl tej


Elkészítés

töltelék
Az olajon a darált húsokat legalább egy órán át pároljuk a fűszerekkel és az egy szem paradicsommal.
Ezután beleöntjük a paradicsomszószt, a fűszereket, esetleg bazsalikomot is teszünk bele, és még egy óráig pároljuk.
mártás
A lisztet a vajjal felhevítjük, és simára keverjük.
Lassanként hozzáadagoljuk a tejet. Kicsit sűrűbb legyen, mint a tejszín. Nem kell bele só.
előkészítés a sütéshez
Egy jénai tál aljába olajat rakunk, rárakunk egy rétegben tésztát, hosszában vékonyra szeletelt cukkinit, majd darált húsos szószt, végül a fehér mártást.
Újra tésztát, majd újra mindent ebben az előző sorrendben, amíg elegendő a mártásunk.
A tetejét fehér mártással és sajttal zárjuk. Lehet keverve trappista, ementáli és parmezán.
Tésztától függ, de én kb. 1 órán át szoktam sütni.