Egyszerű és olcsó fogás ebédre vagy vacsorára. Némiképp megbolondítja a tejföl, de pont ez volt a cél, bársonyossá, selymessé teszi a levet. Mintha habarnánk, de nyilván liszt nélkül, hiszen a burgonyakeményítő tökéletesen megteszi ezt. Egy óra alatt elkészülhetünk vele, minimális ráfordítással, nem nagy kiadás, de kiadós...:)
Hozzávalók / 6 adag

1 kg burgonya
1 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg füstölt szalonna (házi kolozsvári, piaci kofáktól leginkább)
40 dkg kolbász (füstölt, házi)
2 ek tejföl (20%)
0.5 ek őrölt fűszerkömény
1 közepes db hegyes erős paprika
fekete bors ízlés szerint
só ízlés szerint
5 dl víz (csontlé)
2 ek sertészsír


Elkészítés

A füstölt szalonnát kockázzuk fel. Kevés zsíron pirítsuk le, majd adjunk hozzá finomra vágott vöröshagymát. Lassú tűzön pirítsuk. Közben a zöldpaprikát is kockázzuk fel apróra. Ha nem akarjuk, hogy az étel túlságosan erős legyen, legjobb, ha a magházat, illetve az erejét eltávolítjuk. Adjuk az alaphoz a zöldpaprikát, pirítsuk együtt a szalonnával és a hagymával. A kolbászt karikázzuk fel, majd adjuk az alaphoz.
Lassú tűzön pirítsuk a Hozzávalókat, ügyelve arra, hogy ne égjen meg egyik összetevő sem. Közben a burgonyákat hámozzuk meg, és vágjuk fel tetszés szerint karikára, kockára.
Adjuk a lepirult alaphoz az aprított burgonyát, jól keverjük el, és pár percig pirítsuk együtt. Majd ízesítsük sóval, borssal, őrölt köménnyel és fűszerpaprikával. A fűszerpaprika hozzáadását követően öntsük fel vízzel vagy csontlével. Lassú tűzön forraljuk továbbra is.
A tejfölt keverjük ki egy kis edényben, és adjunk hozzá a főzőléből. Ha simára kevertük, adjuk az ételhez, ízesítsük zúzott fokhagymával, és forraljuk össze. Ha a burgonya megpuhult, az étel elkészült.
Tálaljuk tetszőleges savanyúsággal vagy salátával.