Régóta terveztem megsütni Limara Lala kiflijeit, de eddig sajnos elmaradt. Most viszont a medvehagyma szezon közepén, éppen kapóra jött ez a változat, amivel pont elhasználtam a maradék itthoni medvehagymát. Hálás köszönet érte Limarának, isteni finom lett, pillanatok alatt elfogyott az összes, sajnálom, hogy csak féladagot készítettem belőle.
Hozzávalók/ 4 adag
A tésztához
2.5 dkg élesztő
1 ek cukor
0.5 dl tej
35 dkg finomliszt
70 g joghurt
1 db tojás
1 csipet só
0.5 dl napraforgó olaj
A töltelékhez
10 dkg vaj
1 kk só
60 g medvehagyma
A tetejére
1 db tojás
1 ek lenmag (vagy szezámmag)
Elkészítés
A vajat vegyük ki a hűtőből, hogy kicsit felmelegedjen és könnyen kenhető legyen.
Az élesztőt morzsoljuk el a langyos tejben, tegyük bele a cukrot, majd pár perc alatt hagyjuk felfutni.
Közben a dagasztógép edényébe mérjük ki a lisztet, a joghurtot, a tojást, a sót és az olajat. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, majd dagasszunk belőle jól formázható, rugalmas tésztát .
Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és kelesszük meg (kb. 50 perc).
Közben a megmosott és kicentrifugázott medvehagymát daraboljuk apróra, majd keverjük ki a sóval és a puha vajjal.
Terítsünk sütőpapírt 2 gáztepsibe, kenjük meg pici olajjal.
Borítsuk lisztezett felületre a megkelt tésztát, gyúrjuk jól át, majd osszuk 4 részre.
Mind a 4 részt nyújtsuk egyforma méretű, kb. 25 cm átmérőjű vékony körlappá.
Egyet kenjünk meg a medvehagymás vaj felével, borítsunk rá egy másik körlapot, majd éles késsel vágjuk 16 cikkre. Tekerjük fel egyesével a cikkeket, és helyezzük az előkészített gáztepsire (hagyjunk helyet a kelésnek!).
Készítsük el így a másik 2 körlapot is, abból is 16 kis kifli lesz.
Hagyjuk ismét kelni 15-20 percet, majd kenjük le tojással, ízlés szerint szórjuk meg lenmaggal/szezámmaggal, esetleg pici sajttal, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük őket két adagban aranybarnára (kb. 10 perc).
0 Megjegyzések