Már frissen is finom, sokáig eláll, és egyre finomabb lesz. Barack- vagy ribizlikocsonyát használok a kenéshez.
A karikákat karácsonyfára is tehetjük. Figyelem! Csak annyi korongot ragasszunk össze lekvárral, amennyit feltehetően egy nap alatt elfogyasztunk, mert a lekvártól megpuhul, és nem lesz ropogós.
Hozzávalók / 6 adag

A tésztához
350 g finomliszt
200 g vaj
100 g porcukor
0.5 csomag sütőpor
1 db tojás
2 db tojássárgája
5 dkg lekvár/ dzsem (A kenéshez)

A tetejére
2 db tojásfehérje
100 g dió (darabosra vágott)
3 ek cukor

Elkészítés

A lisztet és a sütőport egy tálba tesszük, a cukrot és a tojást egy kanállal elkavarjuk, és a liszt közepébe öntjük. Hozzáadjuk a vajat, és gyorsan összegyúrjuk.
A tésztát két részre osztjuk. Amíg az egyik felével dolgozunk, a másikat hideg helyre tesszük. A tésztát 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, kör alakú szaggatóval kivágjuk, és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.
Ezalatt kinyújtjuk a másik cipót, ugyanúgy kiszaggatjuk, de ezeknek a közepét is kiszúrjuk. (Mindkettőhöz pogácsaszaggatót használtam, mert így mutatósabb, mintha gyűszűvel szúrnánk ki).
A tojásfehérjéket kissé felverjük, megkenjük vele a tésztakarikákat, majd a kristálycukorral elvegyített vágott dióba mártjuk. Vigyázzunk a sütéssel, mert ezek gyorsabban sülnek, és a dió hamar megég.
Miután megsült a tészta, a korongokat megkenjük lekvárral, és a diós karikákkal összeragasztjuk.