Amikor áprilisban Kata barátnőm esküvőjére 300 ilyen linzert kellett legyártanom, megfogadtam, hogy nem sütök idén több linzert. De aztán a korai sötétedés, és az idei első adag forralt bor előszedette velem a szaggató formákat. Különösen jó hozzá az idei szilvalekvár, ami még ki sem hűlt a kamrapolcon. :)
Hozzávalók / 4 adag

A tésztához
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál narancshéj
1 tk sütőpor
0.5 tk fahéj
1 csipet gyömbér
1 db tojássárgája

A tetejére
20 dkg szilvalekvár (sűrű, ízlés szerint)
2 ek porcukor (ízlés szerint)

Elkészítés

A lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport, a fahéjat, a gyömbért és reszelt narancshéjat összekeverjük.
Gyorsan belemorzsoljuk a hideg vajat. Végül hozzáadjuk a tojássárgát, és jól összedolgozzuk. Nem szabad sokáig dolgozni vele, ha a vaj átveszi a kezünk melegét, formázhatatlan lesz.
A tésztacipót fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órát hűtőben pihentetjük.
A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vékonyra nyújtjuk.
Linzerkiszúróval ugyanannyi teli és lyukas formát szaggatunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben, 180 fokon 10-12 percig sütjük.
A lyukas és a teli sütiket lekvárral összeragasztjuk. Még szebb lesz, ha a lyukakba is teszünk még egy picit.
Végül meghintjük porcukorral.