Hozzávalók / 4 adag

45 dkg finomliszt
2 db házi tojás
15 dkg porcukor
2 ek házi tejföl
1 csomag sütőpor
1 ek zsemlemorzsa (vagy kekszmorzsa, vagy száraz búzacsíra)
1 citromból nyert citromhéj (reszelt)
25 dkg házi vaj
1.5 kg alma (jonatán)

Elkészítés

A finomlisztet átszitáljuk, a cukrot a szobahőmérsékletű vajjal jól eldörzsöljük, belereszeljük a citromhéját, hozzákeverjük a sütőport.

A közepébe egy mélyedésbe rakjuk a tejfölt, a tojásokat, kanállal jól eldolgozzuk.

A kész tésztát hűvös helyen pihentetjük (pl. 30 perce hűtőbe tesszük).

Addig az almák magházát kivágjuk, meghámozzuk, durva lyukú reszelőn reszeljük, levét kissé kinyomjuk.

Étolajon megdinszteljük a lereszelt almát.

A citrom levét, 3 evőkanál porcukorral, egy csipet fahéjjal összekeverjük ezzel ízesítjük az almatölteléket, majd hagyjuk kihűlni.

Meglisztezett nyújtódeszkán két közepes tepsi méretű tésztalapot nyújtunk.

A kivajazott lisztezett tepsibe rakjuk az egyik tésztalapot, villával megszurkáljuk, zsemlemorzsával vagy száraz búzacsírával megszórjuk.

Az almatölteléket ráhelyezzük és a másik tésztalappal befedjük.

Ezt a tésztalapot is villával megszurkáljuk.

Előmelegítet sütőbe helyezve 200 C-on kb 45 perc alatt készre sütjük.

A kész almás porlós ha kicsit meghűlt, szeleteljük. Tetejét porcukorral meghintjük, így kínáljuk.