Hozzávalók:
50 dkg gomba
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 vöröshagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál pirospaprika
őrölt bors
olaj
A krumpligombóchoz:
50 dkg krumpli
5 evőkanál liszt
1 tojás
reszelt szerecsendió

Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Leöntjük a főzővizét, melegen áttörjük. Belekeverünk egy kávéskanál sót, néhány csipet reszelt szerecsendiót, aztán félretesszük hűlni.

Egy evőkanál fölhevített olajon 2-3 percig kevergetjük a megtisztított és karikákra vágott répaféléket és a földarabolt gombát. Megsózzuk, megszórjuk néhány csipet őrölt borssal és a pirospaprikával, aztán felöntjük 1, 5 liter vízzel. Beledobunk egy vöröshagymát, beletesszük a petrezselyemzöld háromnegyed részét csokorba kötve, és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Elővesszük a közben kihűlt áttört krumplit. Belekeverjük a lisztet, tojást és néhány szál petrezselyemzöldet apróra vágva.

A levesből kivesszük a vöröshagymát és a petrezselyemcsokrot. Ezután a krumpliból beolajozott kézzel diónyi gombócokat formázunk vagy két kanál segítségével galuskákat szaggatunk a gyöngyözve forró levesbe. Amikor a gombócok feljöttek a leves tetejére, az étel elkészült. Tálalásnál megszórhatjuk némi apróra vágott petrezselyemzölddel.

A gombócok főzésénél ajánlatos először csak 1-2 gombócot szaggatni a levesbe, hogy lássuk, nem főnek-e szét. Ha esetleg szétfőnének, a krumplihoz keverjünk még némi lisztet. Tálalásnál adhatunk a leveshez tányéronként 1-1 kanál tejfölt.