4 dkg étcsokoládé
34 dkg vaj
20 dkg cukor
20 dkg liszt
4 egész tojás
3 dkg cukrozatlan kakaópor
2 kk szódabikarbóna
1 kk sütőpor
csipet só
baracklekvár (nem túl híg)
Elkészítés:
Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk, lisztezzük ki a tortaformát.
Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjéhez adjunk csipet sót, és verjük kemény habbá.
A tojások sárgáját a cukorral verjük habosra, keverjük hozzá a 26 dkg olvadt vajat, a kakaót, 10 dkg reszelt csokoládét.
A felvert habot adjuk a kakaós masszához, majd keverjük hozzá a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát.
Öntsük a masszát az előkészített formába, és egyenletesen oszlassuk el.
Az 1. pontban írt hőfokon süssük meg a tortát 30-35 perc alatt (tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is megsült-e).
Formából kivéve hűtsük ki a tortát. Vízszintesen vágjunk 4 lapot, és a lapok mindkét felületét kenjük meg baracklekvárral, majd fordítsuk össze a két lekváros felületet.
Vékonyan kenjük meg a tortat tetejét és oldalát is lekvárral, és várjunk pár percet, amíg kissé beszívódik.
Vízgőz fölött olvasszuk meg a maradék 24 dkg csokoládét, adjunk hozzá a 8 dkg vajat és 1 ek vizet, majd alaposan keverjük össze.
Csurgassuk a torta közepére a folyékony csokoládét, majd a perem felé egyenletesen oszlassuk el, és a lefolyó mennyiségből vonjuk be az oldal részét.
Hagyjuk hűlni. Igény szerint díszíthető.
Tanácsok:
sütési hőfok: 180°C
tepsi mérete: 18 cm
0 Megjegyzések