HOZZÁVALÓK:
1 kg savanyú káposztalevél
1 kg savanyú káposzta
1 kg darált hús
25 dkg rizs
szalonna
füstölt, főtt tarja
2 fej vöröshagyma
2 db tojás
2 db babérlevél
1 kk. bors
2 kk. pirospaprika
1,5 ek. só
A rántáshoz:
1 ek. liszt
1 kk. pirospaprika

ELKÉSZÍTÉS:
Kézimunka: Káposztát levelekkel együtt lemos alaposan, hogy a savassága optimális legyen. Kóstol, hogy jó-e, ha túl savanyú, átmos megint. Tölteléket összegyúr. Káposztalevelekbe gombócokat csavar, kétoldalt „becsomagol”. Szalonnát szeletel, rétegesen kondér aljára lerak. Egy réteg káposztát és egy réteg leveles gombócot káposztára halmoz. Tetejére sonkát vagy tarját rak, maradék levéllel befed. 2 oldalára babérlevelet csippent. Vízzel felönt töltelék ellepéséig. 

Termokémia: Lassú tűzön, odafigyelve rottyanásig főz, mert az étek könnyen leég. Időnként gombócokat kondérban rázogat. Jön a rotty, akkor másik edényben rántást készít, azzal körbelocsol, döntögetve elegyenget, és 10 percig főz. Ha nem ránt, akkor tejföllel besűrít. Közben kóstol, ha nem elég ízes, akkor még fűszerez.