Párszor már készítettem skót tojást (nagy kedvencé nőtte ki magát), hisz több, mint fasírt, és számtalan variációt kínál a húskéreg kialakítására is. Két napja jelentős mennyiségű kurkumás rizottó maradt, és megszületett az ötlet (ahol csupán a húst váltja ki a maradék rizottó), majd az itt látható első hamis skót tojás recept.
Hozzávalók / 9 adag

rizottó
40 dkg rizottó rizs
80 g sajt (parmezán pl.)
6 dl alaplé
2 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
3 közepes db vöröshagyma
1.5 dl fehérbor
50 g vaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

megszületik maga a tojás
9 db főtt tojás (S vagy M-es méret maximum)
3 db tojás (S vagy M-es méret maximum)
10 dkg finomliszt
10 dkg zsemlemorzsa
1 dl napraforgó olaj

Elkészítés

rizottó
Nálam maradék rizottóból készült, ezért kurkumás, de ide egy alap, mindentől mentes rizottó leírása került.
A hagymákat felaprítjuk, a parmezánt lereszeljük. Olívaolajon egy nagyobb lábasban elkezdjük dinsztelni a hagymát. Beleöntjük a rizst, és sűrű kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg üveges nem lesz. Ezután hozzáadjuk a bort, és nem felejtjük el a folyamatos kavarást továbbra sem, mivel igen könnyen lekaphat.
A száraz fehérbortól amikor kellőképpen elkezd puhulni a rizsünk, akkor merőkanalanként adagoljuk hozzá az alaplevet. Ahogy beszívja, máris jöhet egy újabb kanálnyi. Fűszerezzük, és itt adjuk hozzá a fokhagymát, a vajat és a reszelt parmezánt is. Nyálkás állagú, krémes rizottót kapunk.

megszületik maga a tojás
Kifőzünk 9 tojást, és megpucoljuk őket. Az állaga akkor jó, ha a közepe ugyan lágy marad, de már főtt tojásnak számít. A víz forrása után kb. 5-6 perc.
Körbevesszük a tojásokat a rizottóval - labdákat formálunk, majd a szokásos módon bepanírozzuk őket.
Bő zsiradékban aranybarnára sütjük a kilenc golyót. Én egy kisebb öntvény edényt használok hozzá, így ugyan egyesével sütöm ki, de kevesebb olajat használok el.
Jó étvágyat!