A spárgaszezon idején, ami éppen jelenleg is zajlik, ez a rizottó egy tökéletes ebéd vagy vacsora lehet. Ez a rettenetesen egyszerű étel, rendkívül finom, bár tény, hogy egy kicsit foglalkozni kell vele, és odafigyelni, miközben készítjük, de megéri a vesződést!
Hozzávalók/ 4 adag

1 csomag zöldspárga
25 dkg rizottó rizs (arborio)
1 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
2 dl fehérbor
1 l alaplé
5 dkg vaj
5 dkg parmezán sajt
bors ízlés szerint
só ízlés szerint

Elkészítés

Olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát, amiket időközben kissé sózunk és borsozunk is.
Az üvegesre párolt hagymákhoz adjuk a rizst, amit jól összekeverünk, és 1-2 percig pirítjuk, amíg átlátszóak lesznek kissé a szemek.
Ezután felöntjük a borral, amit gyakori kevergetés mellett hagyunk elfőni.
Az odafigyelős rész most jön, amikor is mindig egy merőkanál alaplevet merünk a rizottóra, és kevergetés mellett hagyjuk, hogy a rizsszemek beszívják magukba. Nagyjából 15-20 perc alatt megfő a rizs, de közben állandóan kevergetni kell, és pótolni az alaplevet, ha elfőtt!
Amikor a rizsünk már közel megfőtt, akkor hozzáadjuk az egészhez a kis darabokra vágott spárgát és egy merőkanál alaplevet.
Ha úgy ítéljük meg, hogy a rizs és a spárga is elkészült, akkor az egészhez hozzákeverünk vajat és reszelt parmezánt.
Lehetőség szerint azonnal fogyasszuk el, amíg jó krémes állagú a rizottó, mert később sajnos összeáll, ha esetleg addig marad belőle.