Ünnepekkor szoktuk sütni, párolt káposztával fejedelmi étel, egyszerű az Elkészítése is.
Hozzávalók/ 6 adag

A kacsa sütéséhez:
2 kg kacsahús (egész, tömött, házi kacsa)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
3 ek kacsazsír (elhagyható, de akkor több víz kell)
1 dl víz

A burgonyához:
10 db burgonya
2 ek kacsazsír (a sült kacsa alól)
só ízlés szerint

Elkészítés

A kacsa sütéséhez:
Egy kerámiatálat (pataki tál) forró vízben áztatunk 1-2 órát.
A kacsát megtisztítjuk, megmossuk, és szárnyak végét levágjuk. Erősen megsózzuk, ízlés szerint borsozzuk. 10 percet hagyjuk pihenni. A kerámiatál aljára rakjuk a kacsazsírt és egy kis vizet. Beletesszük a tálba, és még a kacsára is rakunk egy kis zsírt.
Befedjük a tál másik felével, és először 180 C-on 20 percig, utána 200 C-on addig, amíg a kacsa maghőmérséklete el nem éri a 85-90 C-ot (amíg teljesen ki nem sül).
Levesszük a tál tetejét, leöntünk annyit a zsírból, hogy 2 kanálnyi maradjon alatta, visszatesszük, és 200 C-on pirulásig sütjük.

A burgonyához:
A krumplit megpucoljuk, meghámozzuk, feldaraboljuk, és puhára főzzük.
Leszűrjük, megtörjük a zsírral, ami a kacsa alatt volt, és megsózzuk. A kacsát ezzel tálaljuk.