Nálunk ez volt a húsvéti desszert, a férjem nagy örömére:-) (ti. imádja a kávét, következésképpen a kávés finomságokat is...).
Hozzávalók / 6 adag

A tésztához
0.7 dl feketekávé (erős)
125 g nádcukor
125 g vaj (puha)
150 g finomliszt
2 tk sütőpor
1 csipet só
2 db tojás
30 g dió (durvára vágva)

A krémhez
250 g mascarpone
0.3 dl feketekávé
2 ek porcukor
A díszítéshez
15 db kávé (szem, csokis) 

Elkészítés

A cukrot a vajjal robotgépben habosra, krémesre keverjük.
Hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a felvert tojásoka. Tovább keverjük.
Belelöttyintjük a kávét (2 evőkanálnyi kivételével), beleszórjuk a diót, összekeverjük.
Egy 18 cm-es (vagy 20 cm-es) kapcsos tortaformát vajazunk-lisztezünk és belesimítjuk a masszát.
180 fokra légkeverésen előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük (tűpróba!). A formában hagyjuk kicsit hűlni, majd kivesszük belőle és rácsra tesszük, míg teljesen ki nem hűl.
Addig elkészítjük a krémet: a mascarponét a kávéval és cukorral alaposan összekeverjük.
A kihűlt tésztát óvatosan kettévágjuk, meglocsoljuk a megmaradt két evőkanál kávéval, megtöltjük a krém felével, a maradék krémet pedig a tetejére kenjük.
Opcionálisan csokiba mártott kávészemekkel csinosíthatjuk a tortánkat. (Ha ez nincs, hintsük meg cukrozatlan, jó minőségű kakaóporral.)