Sokkal intenzívebb paradicsomíze lesz a ketchupnak így, hogy előtte megsütjük. A fűszereket nyugodtan ki lehet hagyni, én szeretem, ha jó karakteres!
Hozzávalók / 12 adag

1.5 kg lucullus paradicsom
50 dkg koktélparadicsom
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
3 ek olívaolaj
5 gerezd fokhagyma
1 nagy db vöröshagyma
1 közepes db kápia paprika
3 ek nádcukor
1 ek fűszerpaprika
2 teáskanál balzsamecet
1 csipet fahéj (elhagyható)
1 csipet szegfűszeg (elhagyható)
1 csipet szegfűbors (elhagyható)

Elkészítés

A lucullus paradicsomokat nagyobb darabokra vágjuk, a koktélparadicsomokat felezzük. Sózzuk-borsozzuk, meglocsoljuk az olajjal, majd hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát, vöröshagymát és kápia paprikát.
Az egészet összeforgatjuk, majd egy nagy tepsiben vagy hőálló tálban kiterítjük, és a tetejét megszórjuk a cukorral.
200 fokos sütőben 30-40 percig sütjük, addig, hogy leveses legyen, és a teteje elkezdjen pörkölődni.
Ha kész, leturmixoljuk, majd átpasszírozzuk.
Egy edénybe öntjük, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a fűszerek és egy kevés balzsamecetet (ilyenkor még édesíthetjük pluszban, ha szeretnénk), majd addig főzzük, amíg ketchup állagú nem lesz.
Ha kész, jól zárható üvegekbe töltjük.