Szeretem a semleges ízű patisszont, de rántani már unjuk, meg macerás is. Ezért köretként próbáltam ki. Ha lehet, válasszunk még fiatal darabokat, azokat könnyebb hámozni. Idősebb példányoknál csak akkor próbálkozzunk, ha mint durva férfiállat, rendelkezünk macsétével és láncfűrésszel. Először érdemes centi széles darabokra szeletelni, és utána a szeleteket zöldségpucolóval hámozni.
Hozzávalók: / 2 adag
700 g patisszon (2 kisebb hámozva)
40 g só
Párolás
40 g vaj
1 dl tej
1 g kakukkfű
1 csipet őrölt fehér bors
14 g fokhagyma (3 gerezd)
1 szál rozmaring
Elkészítés:
A patisszont tisztítjuk, hámozzuk, felkockázzuk, és 1 liter sós vízbe tesszük. Ott legalább két órát álljon, ha több, sebaj.
Párolás
Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a finomra vágott fokhagymát és a patisszonkockákat. Átpirítjuk, felöntjük a tejjel.
Finomra vágjuk a rozmaringleveleket. Rászórjuk a fűszereket, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha kevés a szaftja, vízzel pótoljuk. Figyeljünk rá, ha nem ősöreg a patisszon, gyorsan megpuhul, ne főzzük széjjel.
0 Megjegyzések