A sült hal a finom mártással tökéletes! Még azok is szeretik, akik nem rajonganak a halas ételekért!
Hozzávalók

1,20 kg ponty,
5 dkg zsír,
8 dkg hagyma,
1 csapott evőkanál rózsapaprika (enyhén csípős),
2,5-3 dkg só,
1 zöldpaprika,
1 középnagyságú paradicsom.

Elkészítés

A megtisztított pontyot 4 cm széles szeletekre daraboljuk, megsózzuk, egy ép zománcú tálban félretesszük. A finomra vágott hagymát olvasztott zsírban, állandó keveréssel üvegesre, puhára pároljuk. A lángról lehúzva, beletesszük a paprikát, elkeverjük és egy kevés vízzel felöntjük. Hozzá adjuk a besózott halszeleteket, az alatta levő levével, tejével, ikrájával együtt. Lefedjük, mérsékelt tűzön, lassan, keverés nélkül pároljuk; az edényt időnként megrázogatjuk. 40-50 perc alatt elkészül. A párolás kezdetétől számítva 15-20 perc múlva beletesszük a karikára vágott zöldpaprikát, a meghámozott, felszeletelt paradicsomot és ezekkel pároljuk a halszeletek felpuhulásáig. Télen Mirelit paprikát és paradicsompürét használunk. A leve tartalmas, pörkölt sűrűségű és mennyiségű legyen. A felpuhult halszeleteket lapáttal óvatosan kiemelve, tálra rendezzük, és a levét ráöntve, tálaljuk. Gömbölyű metéltet adunk mellé (spagetti is jó hozzá).