Ebédre és vacsorára is tökéletes választás. Nincs is finomabb és egészségesebb a rántott karfiolnál.
Hozzávalók

1,70 kg kelvirág (karfiol),
7 dkg liszt,
3 tojás,
25 dkg zsemlemorzsa,
40 dkg zsír vagy 4 dl olaj,
2-3 dkg só.

Elkészítés

A karfiol rózsáját tojásnál valamivel nagyobb részekre szedjük szét. Ne főzzük teljesen puhára a karfiolrózsákat, mert sütés közben könnyen szétesnek. A megpuhított karfiolt szitán vagy tiszta ruhán szétrakva leszárítjuk. A leszárított részeket enyhén belisztezzük; legjobb szűrővel hullatni rá a lisztet. Közben forgatjuk az egyes részeket, hogy a liszt egyenletesen vonja be az anyagot. A tojásokat mély tányérban, villával jól felhabarjuk és tiszta fehér papírra terítjük a morzsát. A zsiradékot lábasban vagy serpenyőben forróra hevítjük. Vigyázzunk, hogy sütés közben a zsír ne hevüljön fel füstképződésig. A lisztezett karfiolt a felvert tojásba mártjuk, morzsában megforgatjuk és lapáttal a forró zsírba tesszük. Ha egyik oldala megpirult, lapát és kanál segítségével megfordítjuk. Aranyszínűre sütjük. A kisütött karfiolrózsákat az odakészített, papírszalvétával letakart sütőbádogra helyezzük. Paradicsom- vagy tartármártást adunk mellé.

Krumplival, rizzsel vagy bármilyen, általad kedvelt körettel finom lesz.