Igazi hazai ízek – ahogy anyukám is készíti :) Legfinomabb nyáron, szezonban!
Hozzávalók

10-12 db (a paprika nagysága szerint) középnagyságú, húsos, sárgaszínű zöldpaprika,
50 dkg sertéstarja,
6 dkg rizs,
1 tojás,
2 dkg vöröshagyma,
késhegynyi törött bors,
5 dkg cukor,
6 dkg zsír,
4 dkg liszt,
1-1,5 kg friss paradicsom vagy 7 dl üveges paradicsom (sűrített paradicsompüréből 10 dkg szükséges).
1 liter csontlé (a tarja csontjából főzve).

Elkészítés

A sertéscsontot 1 liter hideg vízben 1,5-2 órán át mérsékelt tűznél főzzük. A paprika töltelékét úgy készítjük, mint a töltött káposztáét, de adunk hozzá egy tojást is, és nagyon jól eldolgozzuk. Az előkészített paprikákat a töltelékkel nem túlságosan szorosan megtöltjük és egy 4 literes lábasba berakjuk. Rászűrjük a forró csontlevet, megsózzuk és felforralva, mérsékelt tűzön nem teljes felpuhulásig lefedve forraljuk. Közben nem túl sűrű paradicsommártást készítünk, hozzáöntjük a paprikához, felforraljuk, megízleljük és a paprika teljes megpuhulásáig forraljuk; vigyázzunk, a paprikák szét ne essenek. Ne keverjük, a lábast gyakran rázogassuk, a tűzhely legkevésbé forró részén készítsük. Tálalás előtt, ha szükséges, kis sót vagy cukrot adunk hozzá. Ha esetleg a töltelék nem férne mind bele a paprikába, 1 kávéskanálnyi lisztet adunk a maradékhoz és lisztes kézzel kisebb gombócokat formálunk, majd a paprika felforrása után kb. félórával hozzátesszük a paprikához és ezzel együtt készítjük el. A töltött paprika leve valamivel hígabb legyen, mint a paradicsommártás. Sokan burgonyakörettel fogyasztják. Előtte ne adjunk levest.