Ezt nem lehet elrontani – de megunni sem!
Hozzávalók
70-80 dkg-os (tisztított) csirke,
15 dkg zsír,
2 egynapos zsemle,
evőkanálnyi zöldpetrezselyem,
3 dkg vaj vagy zsír,
1 egész tojás,
2 tojássárgája,
késhegynyi törött bors.
Elkészítés
A megtisztított fiatal csirke mellbőrét ujjunkkal felemeljük, egészen a combig. Nagyon vigyázzunk, nehogy átszakítsuk a bőrt. A zsemléket reszelővel meghámozzuk, tejbe áztatjuk, jól kicsavarjuk. A zöldpetrezselymet finomra vágjuk, a vajat (zsírt) mérsékelt tűzön megmelegítjük, átkeverjük benne a zöldpetrezselymet, hozzáadjuk a kicsavart zsemléhez; megsózzuk, borsozzuk, elkeverjük a tojással és a tojások sárgájával jól eldolgozzuk. A csirkét nyakrészével felfelé, merőlegesen felállítjuk és a tölteléket kiskanállal, egyenletesen a felemelt bőr alá adagoljuk; egészen lazára töltsük. A maradék tölteléket a csirke belsejébe tegyük. A melle bőrét bevarrjuk. A csirkét megsózzuk és hideg zsírral megkenjük (ha forró zsírral öntjük le, a bőr elveszti rugalmasságát és sütés közben felreped), mellével felfelé pecsenyesütőbe tesszük és mérsékelt meleg sütőben, lassan szép aranyszínűre sütjük. A sütés után 10-15 percig letakarva, meleg helyen pihentetjük, azután az egybesült csirkénél leírt módon szeleteljük és körítjük. Finom töltelék: 2 db zsemle, a csirke mája, 2 db keményre főzött tojás, 5 dkg gomba, 3 dkg zsír, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 2 egész tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa. úgy készítjük, mint az először leírt tölteléket; hozzákeverjük a megpárolt gombát, a finomra vágott kemény tojásokat és a megkapart csirkemájat. A tölteléket készíthetjük a töltött borjúszegynél leírt módon is. Az először ismertetett csirketöltelékhez keverhetünk 10 dkg vajon megpárolt finom zöldborsót, vagy 5 dkg finomra vágott sonkát, esetleg füstölt nyelvet, vagy 5 dkg apró kockára vágott füstölt szalonnát.
0 Megjegyzések