Nekem a zöldbablevesről anyukám jut eszembe, hisz ő nagyon szerette, és sokszor készített..... ha jó lesz az ízesítés, akkor egy finom levest kapunk
Hozzávalók / 4 adag

80 dkg zöldbab
1.5 l víz
4 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
1.5 ek sertészsír
1 közepes db vöröshagyma
1 csapott ek finomliszt
1 teáskanál fűszerpaprika
1.5 l tej
4 ek tejföl
1 teáskanál kapor
1 kávéskanál borsikafű

Elkészítés

A babot tisztítás, darabokra vagdosás után odatesszük a vízben főlni. Mikor felforrt, fokhagymát törünk bele, és sózzuk. Lefedjük. Félpuhára főzzük, ez általában 35-45 perc.
Elkészítjük a rántást: a zsírban üvegesre pároljuk a vöröshagymát, liszttel meghintjük, 1-2 percig kevergetjük, majd fűszer pirospaprikával színezzük, és rögtön felöntjük tejjel kb. 1,5-2 dl-rel. Hozzáöntjük a zöldbabhoz. A tejfölt simára keverjük kevés tejjel, hőkiegyenlítést végzünk (veszünk a forró levesből a hideg tejfölhöz), és végül folyamatos keverés mellett beleöntjük a zöldbabhoz. A maradék tejet is hozzáöntjük.
Beletesszük az apróra vágott kaprot és borsikafüvet. Megvárjuk, míg egyet forr, majd lekapcsoljuk a tüzet alatta. Melegen vagy hidegen tálaljuk. Jó étvágyat!