Imádott étel. Ha van otthon karfiol és csirkemell, tuti elkészítem. És azt ajánlom minden karfiolimádónak, aki még a csirkemellet is szereti, hogy készítse el :)
Hozzávalók/ 6 adag

Karfiolhoz
1 nagy fej karfiol (kb. 12 rózsa)
1 kk só
2 l víz (amennyi ellepi)

Csirkemellhez
2 db csirkemell filé (2 egész)
só ízlés szerint
1 dl napraforgó olaj

Besamel mártáshoz
5 dkg vaj
5 dkg finomliszt
7.5 dl tej
1 kk őrölt szerecsendió
só ízlés szerint
10 dkg reszelt trappista sajt (belekeverni)
2 ek tejföl
10 dkg reszelt trappista sajt (rászórni)


Elkészítés

Karfiolhoz
A karfiolt rózsáira szedjük, és egy lábasba tesszük.
Annyi vizet öntünk rá, ami ellepi, sózzuk és puhára, de nem szétesőre főzzük.
A puhára főtt karfiolt rózsánként kiemeljük a vízből, lecsöpögtetjük, és elrendezzük a csirkemellszeletek tetején.
Csirkemellhez
A csirkemellet 3 felé vágjuk, így lesz 12 szelet belőle.
Kicsit, nem túl erősen kiklopfoljuk, majd ízlés szerint sózzuk.
Egy serpenyőben (nálam ez grill serpenyő) az olajat felmelegítjük, majd a csirke mindkét oldalát megsütjük.
Egy tepsibe (jénaiba, nálam 2 jénaiba, mert nem fért egybe) rendezzük őket, félretesszük.
Besamelmártáshoz
A besamelmártáshoz a vajat felolvasztjuk, majd apránként belekeverjük a lisztet. Össze fog állni, de nem kell megijedni.
A tejjel folyamatosan felöntjük, mindig elkeverjük, ezt a legegyszerűbb egy habverővel, így nem lesz csomós.
Mikor az összes tej benne van, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
Ízesítjük sóval és szerecsendióval.
Elzárjuk a gázt, és belekeverjük a sajtot. Addig keverjük, míg a sajt teljesen felolvad.
Hozzáadjuk a tejfölt, elkeverjük. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor még adhatunk hozzá tejfölt, de arra figyeljünk, hogy ne legyen túl híg, mert akkor lefolyik a karfiolról.
A besamel mártást szétosztjuk a karfiolokon úgy, hogy mindegyiket befedje. Reszelt sajttal megszórjuk.
Előmelegített sütőben sütjük kb. 30 percet, míg elkezd szépen pirulni a teteje. Rizibizivel vagy tört burgonyával kínáljuk. Jó étvágyat!