Létezik egy kelt tészta, amely az első számú kedvencem. 
Hozzávalók / 3 adag

A tésztához (6 db közepes hamburgerzsemléhez)
30 dkg finomliszt (és amennyit még felvesz a gyúrásnál)
1 dl tej (langyos)
1.2 dl joghurt
0.8 dl napraforgó olaj (vagy szőlőmagolaj)
2 dkg élesztő
1 tk sütőpor
1 tk só
2 ek cukor
1 db tojás (egy evőkanálnyit vegyünk ki belőle a kenéshez)

A szóráshoz
1 ek szezámmag (pirított)


Elkészítés

A langyos tejhez adjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 2-3 percig pihentetjük.
A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a sütőport.
Az élesztős tejhez keverjük a joghurtot és az olajat, majd a liszthez öntjük.
A tojást felverjük, keveset kivéve belőle a zsemlék kenéséhez, a többit a liszthez öntjük, majd bedagasztjuk a tésztát. Ezt követően kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát hat egyenlő részre osztjuk, átgyúrjuk és zsemléket formálunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk úgy, hogy kellő távolságot hagyjunk a zsemlék között. Langyos helyen további 20-25 percig kelesztjük, majd átkenjük a maradék felvert tojással és megszórjuk pirított szezámmaggal.
180 fokra melegített sütőben kb.25 perc alatt aranybarnára sütjük.