A pirog a szláv népek (főleg oroszok és ukránok) töltött kelt tésztája, amelyet minden étkezésbe be tudnak illeszteni. 
Hozzávalók/ 12 adag

A tésztához
4 dkg élesztő
60 dkg finomliszt
2 ek cukor
2.5 dl tej
2 db tojás
15 dkg vaj
1 csipet só

A töltelékhez
80 dkg káposzta
2 db nagyobb főtt tojás
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
4 dkg vaj (vagy 2 evőkanál zsír)

A kenéshez
1 db tojás

Elkészítés

Az élesztőt egy csipet cukorral együtt a langyos tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk.
A liszt felét tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és egy kanállal elkavarjuk. Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk, hogy egy óra alatt megkeljen a kovászunk.
Addig a káposztát legyaluljuk (vagy késes aprítóban megdaráljuk), kinyomkodjuk, és a felolvasztott vajon vagy zsíron jó fél órán át dinsztelgetjük. Közben nem mozdulunk el mellőle, mert odakap, folyamatosan kevergetni kell. Közben sózzuk, borsozzuk. Ha kész, félretesszük hűlni.
A tojást megfőzzük, megpucoljuk, kis kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk a kész dinsztelt káposztához.
A puha vajat a tojással habosra keverjük, és a maradék 30 dkg liszttel együtt az -addigra megkelt- kovászhoz tesszük, és alaposan kidolgozzuk. Egy kisebb, teniszlabda méretet leszakítunk belőle.
A többi tésztát lisztezett deszkára öntjük, és ujjnyi vékonyra nyújtjuk, ügyelve arra, hogy kör alakú maradjon.
A közepére halmozzuk a káposztás tojást. A szélén lévő részeket sodrófával még vékonyabbra nyújtjuk, majd a "becsomagoljuk" a tölteléket. Ügyeljünk ara, hogy a tészta teljesen összeérjen, de ne fedje egymást túlzottan, különben a pirogunk alja irgalmatlanul vastag lett (mint nekem itt a képen).
Tegyük egy lisztezett-vajazott, 28 cm-es tortaforma közepére. Hely lesz még bőven, de nőni is fog bőven.
A maradék tésztát nyújtsuk ki, vágjuk három részre, és fonjuk meg sima fonással. A tojást verjük fel, kenjük le vele a pirogot, majd tegyük rá a fonatot körbe. Kicsit nyomkodjuk meg, hogy a helyén maradjon, majd ezt is kenjük le.
Szurkáljuk meg villával, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süssük készre. Várjuk meg, míg teljesen kihűl, és tortaszerűen szeletelve tálaljuk.