Évek óta ez a recept alapján készítjük az almapaprikát. Téli savanyúságként ajánlom.
Hozzávalók / 4 adag

A zöldségekhez
4 kg almapaprika
1.5 db káposzta (nyers)
só ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint
A léhez
2.5 l víz
2.5 dl ecet (20%-os)
30 dkg cukor
1 ek borkén (csapott)
1 kk szódabikarbóna
5 dkg só
5 db babérlevél
1 ek koriandermag
1 ek fekete bors (egész)
1 ek mustármag

Elkészítés

Előkészítünk 5 db 3 literes befőttesüveget.
A paprikát kimagozzuk, megtisztítjuk a csumától.
A káposztát vékony szeletekre vágjuk. A leszelt káposztát meghintjük sóval és fehérborssal, majd fél óráig állni hagyjuk. Utána jól kinyomkodjuk a levétől.
A paprikát megtöltjük a káposztával, majd a befőttes üvegbe elhelyezzük.
A lé alapanyagát összefőzzük, majd pár perces forrás után hagyjuk kihűlni. A hideg savanyúságlevet merőkanál segítségével rámerjük az üvegben lévő paprikára. Majd várunk 1-2 órát, hogy a víz ülepedjen és átjárja a paprikát, végül a maradék lével töltsük fel az üvegeket.
Jól zárjuk le a befőttes üveget a tetővel, és már mehet is a polcra.