A családunkban szinte hagyomány a lacikrumpli készítése, szájról-szájra terjed a recept, én az anyósomtól lestem el.
Hozzávalók / 5 adag

1 kg burgonya
50 dkg sertés rövidkaraj (kicsontozva)
2 közepes fej vöröshagyma
2 dl tejföl
1 db tojássárgája
1 db zöldpaprika
1 ek disznózsír (vagy napraforgó olaj)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint

Elkészítés

A húst felszeleteljük, kiverjük, a szeleteket sózzuk, borsozzuk és pirospaprikával meghintjük.
A meghámozott krumpli felét nyersen felszeletelve (az alsó rétegbe kerülő krumplikarikák lehetnek vastagabbak, mert könnyebben átsülnek) a kizsírozott (kiolajozott) tepsi aljára terítjük, majd megsózzuk.
Elosztjuk rajta a hússzeleteket, rátesszük a karikákra vágott, megpucolt hagymát, amit előtte 3-4 ek olajon megdinszteltünk, rászórjuk a felkarikázott paprikát, végül beterítjük a maradék burgonyával.
Újra megsózzuk és megkenjük a tojássárgával elkevert tejföllel, kevés zsíradékot (vagy olajat) teszünk rá és forró sütőben megsütjük (kb. 1 óra alatt). Közben néha nézzünk rá, és ha túlságosan elkezdene pirulni a teteje, kissé mérsékeljük a hőmérsékletet.