Leveses család lévén ritka az olyan alkalom, ha főétkezéskor nincs leves.
A magyaros karfiollevest jellemzően anyukám szokta készíteni, ez az egyik nagy kedvenc. Természetesen akkor jó, ha "megáll benne a kanál", olyan sűrű.
Hozzávalók / 4 adag

A leveshez
70 dkg karfiol (tisztítva )
25 dkg sárgarépa
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 szál petrezselyem
2 ek olívaolaj
1 teáskanál fűszerpaprika
2 teáskanál ételízesítő
15 dkg tejföl
1 evőkanál finomliszt
2 l víz

A galuskához
1 db tojás
2 dkg vaj (olvadt)
5 dkg finomliszt

Elkészítés

Tisztítsuk meg a zöldségeket, a hagymát, fokhagymát szeljük apróra, a sárgarépát karikázzuk fel.
Az olajon pároljuk üvegesre a hagymát csipet sóval, borssal, majd szórjuk meg pirospaprikával (vigyázva, ne égjen meg).
Tegyük rá a répa karikákat, a fokhagymát és öntsük fel 1 dl vízzel, majd fedő alatt pároljuk, amíg a karfiolt szétszedjük.
A karfiolt szedjük kisebb rózsákra és tegyük a leveshez, ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, majd öntsük fel annyi (tisztított) vízzel, hogy ellepje.
Fedő alatt főzzük közepes lángon, amíg elkészítjük a galuskát és előkészítjük a tejfölt.
Keverjük össze a tejfölt az egy evőkanál liszttel és keverjük simára egy evőkanál vízzel (így csomómentes lesz).
Keverjük össze galuskát (a tojást a vajjal, majd a liszttel).
Ha már forr a leves, szaggassuk bele kiskanállal a galuskát.
Ha a zöldségek és a galuska is megpuhult, húzzuk le a tűzről a levest ás fokozatosan keverjük bele az előkészített tejfölt, majd tegyük vissza a tűzre és forraljuk össze.