Egyik barátnőmtől kaptam évekkel ezelőtt a receptet bátyám nagy örömére, mivel ez a kedvenc tortája. Azóta többször elkészítettem már, de mindig kicsit máshogy sikerül függően a tejszínhabtól. Szerintem nagyon finom a krém benne.
A készítésről kép itt látható.
Hozzávalók / 12 adag

A piskótához
6 db tojás
30 dkg cukor
30 dkg finomliszt
12 ek víz (forró)
1 csomag sütőpor

A krémhez
5 db tojássárgája
25 dkg cukor
5 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
10 g zselatin
9 dl növényi tejszín
10 dkg mazsola (cs)
1 ek rum (vagy aroma)

A díszítéshez
1 csomag zselatinfix (ha szükséges)
2.5 dl habtejszín



Elkészítés

A piskótához valókat összekeverjük, és megsütjük margarinnal kikent, lisztezett, kapcsos tortaformában. Én külön szoktam felverni a tojássárgákat a cukorral, forró vízzel és utána belekeverni a sütőporos lisztet, majd a felvert tojásfehérjét.
Elkészítjük a krémet. A tojássárgákat a cukorral és a tejjel elkeverjük és felfőzzük, mint a madártejet. A tűzről levéve beleteszünk 2 csomag vaníliás cukrot. Közben 1 csomag zselatint 1-2 dl tejben felolvasztunk. A krémhez öntjük, és kihűtjük. Ha kihűlt 9 dl felvert tejszínnel összekeverjük. Mazsolát rumban áztatunk, és ezzel szórjuk meg a rétegeket. (vagy a krémbe keverjük)
A piskótát háromba vágjuk.
Most következik a torta összeállítása.
Vegyünk egy kicsit nagyobb lábast, mint a tortaformánk volt és az aljára tegyünk krémet. Rátesszük lefelé fordítva a piskótánk tetejét, (ha kiborítjuk ez lesz legfelül) majd megint krém következik, a lábas és a tészta közötti részre is (ez lesz a tortánk oldala) és a piskótára is.
Rátesszük a középső piskótát is, megint krém az oldalára és a tetejére, majd rátesszük a piskóta alját is. Most már csak az oldalára teszünk krémet.
Ha végeztünk, akkor mára nincs is több dolgunk, betesszük a hűtőbe dermedni másnapig.
Másnap vízbe állítjuk rövid időre (3-6 perc attól függően mennyire meleg a vizünk. Nem kell forró, langyos is elég, különben megolvad a krém) és kiborítjuk óvatosan egy torta tartóra. Ezek a legkritikusabb részek, ha már kijött a lábasból nyert ügyünk van!
Utolsó lépésként feldíszítjük a tortánkat ízlésünk szerint (A tejszínhabba tehetünk zselatin fixet, hogy biztosabban megdermedjen), majd visszatesszük a hűtőbe dermedni.