A pulled porkbólkészült szendvics, ami - szerintem - kenterbe ver minden hamburgert. A szokásos káposztasaláta helyett én most egy brokkolis répasalival tálaltam.
Hozzávalók / 12 adag

A húshoz
2.5 kg sertéslapocka (csontos, csont nélkül 2 kg, de vegyetek csontosat)
6 gerezd fokhagyma
0.5 kis fej vöröshagyma
2 ek melaszos nádcukor
2 ek só
1 tk bors
1 teáskanál füstölt pirospaprika
2 kk cayenne bors (vagy ízlés szerint)
2 ek sertészsír
7 dl barna sör (Guiness vagy más testes stout sör. Kézműves sörök előnyben!)
2.5 dl marha alaplé

A bbq szószhoz
300 ml ketchup (lehetőleg házi)
80 ml almaecet
5 ek nádcukor (vagy barna cukor)
40 g vöröshagyma (kb 2 ek reszelt)
1 ek worcestershire-szósz
1 kávéskanál só
1 tk bors
2 dl víz

A salátához
1 db brokkoli (kisebb, ha lehet, bébi)
3 közepes db sárgarépa
200 ml görög joghurt
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1.5 ek méz
1 ek citromlé

A tálaláshoz
15 db hamburger zsemle


Elkészítés

A húshoz
A sütőt előmelegítjük 150 fokra.
Egy éles kés segítségével 6 olyan mély lyukat fúrunk a húsba, hogy beleférjen egy-egy gerezd fokhagyma. Nyomjuk bele a gerezdeket a lyukakba úgy, hogy teljesen eltűnjenek.
Mindenhol dörzsöljük be a húst sóval.
Egy kisebb tálban keverjük össze a cukrot a füstölt paprikával, borssal, cayenne borssal és a lereszelt hagymával. Alaposan, minden oldalról dörzsöljük be vele a lapockát.
Egy nagy edényben, ami a sütőt is bírja, olvasszuk fel a zsírt. A hús mind a hat oldalát süssük benne 3-3 percig, amíg szép barnás nem lesz.
Öntsük hozzá az alaplevet és sört, forraljuk fel (ha nincs olyan edényünk, ami a sütőt is bírja, nyugodtan csináljuk ezt a műveletet egy serpenyőben vagy lábasban. Mikor a hús a sütőbe kerül, áttesszük egy mély tepsibe, és aláöntjük a levet.)
Ha forr az alaplé, takarjuk le az edényt fedővel (vagy a tepsit alufóliával), és tegyük be a sütőbe. Fél-háromnegyed óránként fordítsunk rajta egyet, locsolgassuk a levével.
3-5 órán keresztül süssük (a hús korától függ), amíg látszik rajta, hogy atomjaira készül szétesni. Ha van kedvünk, az utolsó negyed órában levehetjük a fóliát, és 5 percig grillezhetjük, hogy szép piros legyen.
Vegyük kis a sütőből, várjuk meg, míg egy kicsit hűl, majd szedjük szét szálasra.
A bbq szószhoz
Az összes hozzávalót egy kis lábasba tesszük, elkeverjük, és kis lángon, letakarva kb. 40 percig rotyogtatjuk. Ha sűrű, elzárjuk alatt a gázt.
Ha a hússzálak kihűltek, összekeverjük a szósszal. Lényeg, hogy jó totyakos legyen!
A salátához
A répát megmossuk, megpucoljuk, lereszeljük.
A brokkolit, ha nem sikerült csokorban árult bébi verziót kapni, szintén jól megmossuk, rózsákra szedjük, és vékonyra vagdossuk.
A szószhoz a joghurtot, fűszereket és mézet összeöntjük, majd leöntjük vele a salit, és hűtőbe tesszük fogyasztásig.
A tálaláshoz
A hamburgerzsömléket félbe vágjuk, kicsit meggrillezzük őket. Pakolunk bőven a barbeque szószos lapockából, majd a salátából, és a tetejével lezárjuk.