A borongós, hideg, nyirkos ősz pont az ilyen meleg, ropogós, falnivaló csokis kekszek időszaka. Ez a keksz vékony és könnyen odaéghet, ezért egyforma méretű gombócot formázok, amihez fagylaltos kanalat használok. Így elkerülhető, hogy a különböző méretű kekszek megégjenek. Kb. 16 csokis keksz lesz belőle.
Hozzávalók/ 6 adag

200 g finomliszt
0.75 tk szódabikarbóna
0.5 tk só
125 g vaj
180 g cukor (kristály)
1 teáskanál vanília kivonat
1 db tojás
200 g étcsokoládé (magas kakaótartalmú)


Elkészítés

A száraz hozzávalókat (lisztet, szódabikarbónát és sót) egy nagy tálban összekeverjük.
A vajat a cukorral habosra keverjük robotgépben (legalább 3-4 percen keresztül), majd a vajas-cukros krémhez hozzáadjuk a tojást és a vaníliát. Végül a száraz hozzávalókat is beledolgozzuk.
Fakanállal beleforgatjuk a csokidarabokat, hogy egyenletes tésztát kapjunk, majd fagyis kanállal ráadagoljuk a tepsire az egyforma méretű gombóckákat. A gombócok között hagyunk egy kis helyet, mert szépen el fognak terülni maguktól a kekszek.
Amint kellemes barnás színt kapnak a kekszek, és a szélük sötétedni kezd, gyorsan kivesszük a sütőből, nehogy túlsüljenek. 170 fokon 14 perc alatt sültek meg.