A francia király, XV. Lajos szeretője Madame du Barry által kreált fogás - legalábbis a legenda szerint. A karfiolt még a Napkirály honosíttatta meg Franciaországban, utódja már nagy rajongója volt a belőle készült ételnek. Extra poén a történetben, hogy a karfiolos húst bevonó szerecsendiós vajas-lisztes tejmártás pedig a király titkáráról, Louis de Bechamier-ről kapta a nevét!
Hozzávalók / 4 adag

50 dkg csirkemell filé
1 kis db karfiol
4 dkg vaj
4 dkg finomliszt
5 dl tej
1 ek olívaolaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 csipet szerecsendió
10 dkg füstölt sajt
1 ek vaj

Elkészítés

A csirkemellfilét vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és 1-2 perc alatt kérget kapatunk a csirkemellek mindkét oldalára.
Közben a karfiolt rózsákra szedjük, és lobogó, sós vízben 10-15 perc alatt félpuhára főzzük, és hideg vízzel leöblítjük, hogy megállítsuk a puhulást.
A vajat egy kisebb lábosban megolvasztjuk, hozzátesszük a lisztet, és 1 percig keverjük kis lángon, míg kap egy kis színt. Lassan, fokozatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót.
Pár percig főzzük, majd ha már besűrűsödött, akkor levesszük a lángról, és 10 percig állni hagyjuk.
Közben egy magas falú tepsit vagy jénait kivajazunk, ráhelyezzük a csirkemell-szeleteket, sózzuk, borsozzuk. Elrendezzük rajta a karfiolrózsákat, majd nyakon öntjük a besamellel. Ha kész, megszórjuk reszelt füstölt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, míg a sajt szép barnás-piros nem lesz.