Az úgy kezdődött, hogy megkínáltak füstölt csukával. Az első falat után tudtam, hogy nekem ilyen KELL! Véletlenül, Zsolti kollégámnak – aki horgászik – volt egy profi halfüstölője, amit rendelkezésemre bocsátott.
Hozzávalók / 4 adag

1 közepes méretű csuka (kb. 70 dkg súlyú, megtisztítva)
fűszerek ízlés szerint (só, bors, fokhagyma, rozmaring)
1 citrom leve
kb. 2 ek bükkfa fűrészpor
halfüstölő edény

Elkészítés

A halat besózzuk, tetszőleges fűszerekkel alaposan bedörzsöljük, citromlével meglocsoljuk.
Hűtőben 2-3 órára állni hagyjuk.
A füstölő alsó részébe beletesszük a fűrészport. Ízlés szerint a fűrészporba is tehetünk fűszereket, egész borsot, rozmaringot stb., illetve más fűrészport is használhatunk, mint bükkfa, de fenyőt és akácot ne, mert nem jó ízt adnak a húsnak.
A rácsra ráfektetjük a halat, és lezárjuk a füstölőt.
A halfüstölő égőfejeit feltöltjük denaturált szesszel, és meggyújtjuk.
A lezárt füstölőben a halat 25-30 percig pároljuk, a tetején a szellőző nyílást félig hagyjuk nyitva, hogy a gőz távozhasson.
A hal már ebben a formájában nagyon finom, de aki biztosra akar menni, a megpárolódott/füstölődött halat grillezze meg pár percig, hogy a hal bőrén némi pörzsanyag képződjön, így biztos a siker.