A szecsuáni konyha egyik klasszikus és nem mellesleg villámgyors fogása. Ez egy alaprecept, kedvünk szerint dúsíthatjuk bármilyen zöldséggel.
Hozzávalók / 4 adag
A húshoz
60 dkg csirkemell filé
4 ek szezámolaj
15 db chili (szárított)
8 közepes db újhagyma
3 ek szójaszósz (sötét)
3 ek szójaszósz
3 ek balzsamecet (lehetőleg kínai, ha nincs, akkor sima)
1 gerezd fokhagyma
3 cm gyömbér
2 ek nádcukor (csapott)
1 ek rizsecet (kínai)
50 ml alaplé
80 g földimogyoró (tisztított, sózatlan)
A marinádhoz
1.5 evőkanál kukoricakeményítő
3 ek szójaszósz
Elkészítés
A húshoz
A húst marinálás után 30 percre félretesszük. Addig a gyömbért és a fokhagymát finomra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk.
Egy kisebb tálban összekeverjük a szójaszószokat, a rizsecetet, a balzsamecetet, a cukrot, az alaplevet és két kanál szezámolajat.
Ha a 30 perc letelt, a maradék két kanál olajat egy vastag falú serpenyőben felforrósítjuk. Rádobjuk a chiliket, az újhagyma felét, a fokhagymát és a gyömbért. 1-2 percig pirítjuk nagy lángon, majd hozzáadjuk a marinált csirkemellet.
Nagy lángon megkapatjuk 2-3 perc alatt, majd ráöntjük a kis tálka tartalmát.
Továbbra is nagy lángon sütjük újabb 3-5 percig. Félúton adjuk hozzá a földimogyorót.
Azonnal tálaljuk.
A marinádhoz
A csirkehúst falatnyi darabokra vágjuk. A keményítőt elkeverjük a szójaszósszal, és beleforgatjuk a csirkemellet. 30 percig állni hagyjuk.
0 Megjegyzések