Mikulásra, karácsonyra szoktam készíteni.
Ez a változat nem keményedik meg, garantáltan sokáig omlós marad.
Hozzávalók / 6 adag

A tésztához
40 dkg finomliszt
25 dkg vaj
1 tk szódabikarbóna
10 dkg porcukor
10 db szegfűszeg
2 tk fahéj (őrölt)
3 ek méz
1 db tojás

A tetejére
1 db tojás (a tészta megkenéséhez)
5 dkg dió (bél)
7 ek cukorgyöngy (színes)
5 dkg kandírozott narancshéj


Elkészítés

A szegfűszeget összemorzsoljuk.
A lisztet elvegyítjük a fahéjjal, szegfűszeggel, szódabikarbónával és a porcukorral.
Elmorzsoljuk a vajjal.
Meglangyosítjuk a mézet.
A lisztes keverékhez ütjük a tojást és belecsurgatjuk a mézet.
Alaposan összegyúrjuk a tésztát.
Húsz percig a hűtőben pihentetjük.
Alaposan belisztezett nyújtódeszkán több részletben kinyújtjuk kb 3 mm vastagra.
Különféle formákkal kiszúrjuk.
A kekszek tetejét kissé felvert tojással megkenjük.
Tetszés szerint díszítjük, sütőpapírral bélelt tepsikbe rakosgatjuk.
Előmelegitett sütőben 200 fokon kb 15 perc alatt megsütjük.