Úgy ettem volna egy pizzát még húszas éveim elején, de pénz az nem volt rá. Édesanyámtól elkértem a pizzatészta receptjét, és megnéztem, mi van otthon. Így lett azóta, hogy sokszor megcsinálom hó végén, vagy csak úgy.
Hozzávalók / 4 adag
40 dkg finomliszt
4 ek napraforgó olaj
4.5 dl langyos víz
4 dkg élesztő
1 kávéskanál só
20 dkg párizsi
20 dkg sajt
1 csomag bolognai alappor
1 közepes fej vöröshagyma (elhagyható)
Elkészítés
A lisztet elmorzsoljuk az élesztővel, hozzáöntjük a 2,5 dl vizet, olajat, megszórjuk sóval, és rugalmas tésztát gyúrunk, amíg a kezünktől el nem válik.
Nem kelesztjük, hanem egyből kinyújtjuk, és a kivajazott-lisztezett, vagy sütőpapíros formába tesszük (én a gáztepsibe szoktam) úgy, hogy pereme is legyen.
Így kelesztjük 1 jó óráig.
Közbe a parizert felkockázzuk, akárcsak a hagymát - ha teszünk bele - (bár a tetejére karikázva is jó). Majd a 2 dl vízzel az alapot megcsináljuk (ha idetesszük a hagymát, akkor azért azt pici olajon pirítsuk le a parizer előtt). Pici olajban lepirítjuk a parizert, majd felöntjük a vízzel, elkeverjük ezzel az alappal. Két perc alatt kész is.
A megkelt tésztát - ha nem akarjuk, hogy vastag legyen - ha kisül, a peremén kívül jól nyomkodjuk le a kezünkkel. Ezután ráöntjük ezt a parizeres-alapot.
Mehet a sütőbe 180 fokon, 30 percig sütjük, ezután kivesszük, megszórjuk a sajttal, majd még öt percre visszatesszük.
Ha kész, én ezt kilenc fele szoktam vágni. Természetesen lehet bővíteni mindennel, amit a fantázia elbír.
0 Megjegyzések