Ez egyben a vendégváró bogrács-pörkölt receptünk, 8 ember biztos nem marad éhes, ha ezzel várjuk.
Hozzávalók / 8 adag

1 kg sertéslapocka
1 kg sertéscomb
8 nagy fej vöröshagyma
1 ek mangalica zsír
2 dkg füstölt szalonna
1 közepes db tv paprika
2 közepes db paradicsom
3 gerezd fokhagyma
2 dl vörösbor
1 kávéskanál csípős paprikakrém
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
1 ek csemege fűszerpaprika
1 ek csípős fűszerpaprika


Elkészítés

A Hozzávalókat előkészítjük: a húst, szalonnát felkockázzuk, a hagymát félkarikára vágjuk.
Megfelelő edényben (bogrács vagy öntöttvaslábas) a zsíron megpirítjuk a szalonnát, amire rádobjuk a hagymát. Ezt lassú tűzön legalább 20 percig pirítjuk.
Ezután rátesszük a a felkockázott húst, és többször átforgatva megpörköljük.
Levesszük a tűzről az edényt, hozzáadjuk a pirospaprikát, egy-két perc alatt a forró, zsíros húsban kiadja a szép színét.
Visszahelyezzük a tűzre, majd rögtön aláöntünk 0,5 l vizet.
Ezután beletesszük a felkockázott paradicsomot, paprikát és fokhagymát.
Fűszerezzük ízlés szerint, hozzáadjuk a bort és annyi vizet, hogy a húst bőven ellepje.
Lassan főzzük legalább két órán át, illetve addig, amíg a hús megpuhul, és a szaft az általunk kívánt mértékben besűrűsödik.