A Quiche a francia konyha hagyományos étele, habár eredete Németországba vezet, 
amelynek az alapja egy vajas-omlós tészta. 
Hozzávalók/ 6 adag

tészta
15 dkg vaj
25 dkg finomliszt
1 db tojás
1 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor

töltelék
1 kg friss spenót
30 dkg juhtúró
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
só ízlés szerint
1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
1 db tojássárgája (kenéshez)


Elkészítés

A tészta alapjához összemorzsoljuk a hideg vajat a liszttel addig, amíg egy homokos állagot nem kapunk. Gyorsan kell dolgozni, nehogy a vaj megolvadjon, ugyanis ez fogja a tészta omlós állagát adni.
Hozzáadunk egy tojást, sót, sütőport, és jól összedolgozzuk, összegyúrjuk. A tésztát hűtőbe tesszük 30 percre.
Időközben a spenóttal foglalkozunk. Én friss spenótot használtam, lehet fagyasztottat is, de a friss a legjobb. Először leszedjük a spenót zöld szárait, utána jól átmossuk a leveleket hideg vízben, és puhára főzzük (kb. 5-8 perc forró vízben), és a végén leszűrjük. Amikor kihűlt, egy vágófelületen késsel apró darabokra vágjuk.
Egy edényben összekeverjük a felvágott spenótot a juhtúróval, és hozzáadjuk a tört fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a maradék egy tojást, ami majd összeköti a tölteléket.
A tésztát kivesszük a hűtőből, és kétfelé választjuk, 70% a lepény alapja lesz, és 30% tésztát meghagyunk a rácsozáshoz.
Egy leválasztható magas falú tepsit, formát kivajazunk, és finoman belisztezünk. A tésztát kör formájába kinyújtjuk, 4-5 cm-el nagyobbra, mint a tepsink alapja. Elhelyezzük finoman a törékeny tésztát a tepsibe, ügyelve arra, hogy a tészta elfedje a tepsink falát is.
Hozzáadjuk a spenót tölteléket, és a tetejét berácsozzuk 1-1,5 cm-es tészta csíkokkal, amit a végén megkenünk tojássárgájával.
Előremelegített sütőben, légkeveréses módban 170°C fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.