Nagyim nagyon finom almáspitét sütött, amit "mese almás"-nak hívtunk. Ez a pite az ő receptje alapján készült!
Hozzávalók/ 4 adag

A töltelékhez
2 kg alma (savanykás)
20 dkg cukor
1 kk fahéj
1 citromból nyert citromhéj (reszelt )
6 dkg zsemlemorzsa (vagy darált dió)

A tésztához
50 dkg finomliszt
25 dkg vaj (vagy margarin)
12.5 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
2 ek tejföl
2 ek porcukor (a szóráshoz)

Elkészítés

Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a citromhéjat, és mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem fövi. Hagyjuk kihűlni.
Alapja az omlós tészta. A liszthez apró vágva adagoljuk a fagyos margarint/vajat. Tetejére szitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, sütőport, tojást, tejfölt. Az egészet gyorsan összegyúrjuk (ennél a tésztánál feltétel, hogy hidegek legyenek a hozzávalók, hideg kézzel dolgozzunk és hűvös helyen). 2 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük. Ezalatt elkészíthetjük a tölteléket.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, mint a amekkorák a papírlapok.
Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával/dióval, majd elkenjük rajta az almapépet. Úgy, hogy a papír legyen felül, a tetejére fordítjuk a másik tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. Tetejét sűrűn megszurkáljuk villával, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor kockákra vagy rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.