Egy ismerősnél ettük sült oldalassal. Annyira ízlett, hogy elkértem a receptet, következő hétvégén már el is készítettem a tejfölös-mustáros pulyka mellé. Remek volt!
Hozzávalók/ 4 adag

50 dkg rétesliszt
25 g friss élesztő
1 db tojás
2 dl víz (érzésre)
1 csipet cukor
1 tk só
50 dkg savanyú káposzta
3 ek olívaolaj
1 kávéskanál köménymag (őrölt)
bors ízlés szerint

Elkészítés

A lisztet beleöntjük egy dagasztó tálba, közepébe kis mélyedést csinálunk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt. Megszórtjuk egy csepp cukorral, hozzáadjuk a sót, tojást és annyi langyos vizet, hogy kalácstésztánál kicsit keményebb legyen.
Jól kidolgozzuk, hogy elváljon az edény falától. (Ki hogy szereti, csapkodással, keverővel, kézzel.) Letakarjuk, és hagyjuk kicsit kelni, úgy kb. fél órát.
Ezalatt pici olajon megdinszteljük a savanyú káposztát, amit borssal és őrölt köménnyel ízesítünk.
Egy tepsi alját cseppet megolajozzuk, erre ráterítjük a káposzta felét. A kelt tésztát nyolc részre osztjuk, laza golyókat formálunk belőle, és ráültetjük a káposztára. Rászórjuk a káposzta másik felét.
A tepsit beborítjuk alufóliával, és betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 15 perc után levesszük a fóliát, és további 15-20 percig még sütjük. A gombócok szépen megdagadnak, megsülnek. Jól lehet szeletelni, mint a knédlit.
Nagyon finom bármilyen szaftos hús mellé. Jól fagyasztható a maradék.