A zabpehely az egyik kedvenc alapanyagom, és szeretem változatos formában elkészíteni.
Mostanában leginkább palacsintaként tálalom reggelire. Ezúttal gyors, házi cseresznyelekvárral kínáltam, de bármilyen más lekvár megfelelő. 
Hozzávalók / 2 adag

10 dkg zabpehely (finomra darálva)
4 csapott ek teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
1 csipet só
0.5 citromból nyert citromhéj
2 dl tej (nálam mandula, de tehéntej is jó)
1 csomag vaníliás cukor (nyírfacukorból vagy "sima")
1 db tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
5 dkg olvasztott vaj

Elkészítés

A tésztához rakjuk egy tálba az őrölt zabpelyhet és a szódabikarbónával elkevert lisztet. Rakjuk hozzá a sót, a cukrot, a reszelt citromhéját, majd a tojást és az olvasztott (és langyosra hűlt) vajat.
Keverjük csomómentesre, és öntsük fel a tejjel. Akkor jó, ha kicsit sűrűbb, mint a „rendes” palacsintatészta, ha szükséges egy kis vízzel még hígíthatjuk. (FONTOS: azonnal kezdjük meg a sütést, mert a zabpehely megdagad, és sűrű lesz a tésztánk.)
Kezdjük meg a palacsinták sütését. Mivel a tésztában van zsiradék, ezért a teflont már nem kell olajozni. Merőkanállal tetszés szerinti méretű palacsintákat adagoljunk (mi szeretjük a nagyobbakat, de készíthetünk egészen mini palacsintákat is).
Akkor jó, ha szépen buborékosodnak, és dagadnak. Oldalanként 2-3 perc elég nekik, míg aranyszínűre sülnek.