Családomban anyai ágon ismerték csak a dödöllét, de édesapám is hamar megszerette, ezért gyakran volt ez vacsorára gyermekkoromban.
Hozzávalók / 4 adag
1 kg burgonya
50 dkg finomliszt
1 nagy fej vöröshagyma
5 ek disznózsír (olajjal is jó)
só ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
2 dl tejföl
Elkészítés
A meghámozott burgonyát felkockázzuk, és annyi vízben, ami éppencsak ellepi, feltesszük főni enyhén sós vízbe. Fontos, hogy ne legyen sok a víz!
Amíg a burgonya fő, felkockázzuk a hagymát, és bő olajban megpirítjuk. Ha már majdnem kész, adhatunk hozzá egy kevés pirospaprikát. Ha kész, félrevehetjük a tűzről.
A megfőtt burgonyáról a víz felét leöntjük, majd összetörjük.
Az összetört burgonyát annyi liszttel összedolgozzuk, hogy pont olyan keménységű legyen, hogy ha egy kanálnyit kiveszünk belőle, akkor ne folyjon szét.
Innentől 3 befejezési mód lehetséges:
A hagymás olajba belemártunk egy kanalat, és egy kis darabot kiszaggatunk a burgonyás masszából, ezt egy tálba rakjuk, majd addig ismételjük a szaggatást, amíg el nem fogy a massza. A végén a maradék hagymás zsiradékkal meglocsoljuk.
Az eleje ugyanaz, mint az előzőé, kivéve azt, hogy itt tűzálló tálba rakjuk, és soronként locsoljuk meg a hagymás zsiradékkal. Ezután sütőbe rakjuk, és készre sütjük.
A harmadik verzió már csak szőrszálhasogatás, de az én családomban így szeretjük. A tűzálló edénybe csak egy sorban rakjuk a masszát, a végén itt is meglocsoljuk, és így tesszük be a sütőbe pirulni. Az előzőhöz képest a különbség az, hogy így minden egyes darabka ropogós lesz kívül.
Tejföllel, pörkölttel tálalhatjuk.

0 Megjegyzések