Hozzávalók

1 csipet só
1 evőkanál liszt
4 dl tejföl
5 dkg sajt
1 darab zsemle
1 csipet egész fekete bors
2 darab leveskocka
1 csokor petrezselyemzöld
1 mk fehérbors (törött)
1 kh szerecsendió
1 mk curry

Leírás

7 dl vizet fazékba öntünk. Beletesszük mindkét leveskockát és beleszórjuk a borsot, a szerecsendió-reszeléket és a curryport. Felforraljuk, közben a lisztet egy kevés levessel, simára keverjük a tejfölben, majd hozzáadjuk a reszelt sajt felét. A forrásban lévő levesbe belekeverjük a lisztes-sajtos tejfölt és folytonos keverés közben, legalább 5 percig forraljuk. Ezután a megmosott és finomra aprított petrezselyemzöldet is belekeverjük, de már nem forraljuk tovább. A tűzről lehúzzuk és befedve, melegen tartjuk tálalásig. A zsemlét apró kockákra vágjuk és a sütőben, szárazon megpirítjuk. Négy adagra osztjuk és a megmaradt, ugyancsak négy részre osztott, reszelt sajttal együtt, leveses csészékbe tesszük. Tálaláskor, a forró leves mellé, kínálunk sajtos zsemlekockákat. (Nemcsak tyúkhúsleveskockával készíthető, hanem maradék csontlevesből, vagy húslevesből, esetleg leszűrt zöldséglevesből is megfelelő.)