Hozzávalók

7,5 dl víz
1 gerezd fokhagyma
2 darab paradicsom
1 evőkanál olívaolaj
1 fej lilahagyma
1 tk kakukkfű (szárított, morzsolt)
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 szál zeller (szár)
2 evőkanál méz
2 tk oregáno
1 tk rozmaring (őrölt)
1 doboz paradicsomkonzerv

Leírás

A hagymákat és a zellerszárat megtisztítom, a zellert és a paradicsomokat nagyobb darabokra, a szárított paradicsomot, hagymákat kis kockákra vágom. Olajon üvegesre pirítom a hagymákat, ha szárított fűszereket használok, azokat is beleszórom, majd hozzáadom a zellert, kevés vizet, majd néhány perc párolást követően, a paradicsomsűrítményt. Sózom, borsozom, beleteszem a paradicsomokat, a paradicsom levét, felöntöm annyi vízzel, ami épp ellepi, majd nagyjából 15-20 perc alatt, készre főzöm. A paradicsom savasságát annyi mézzel ellensúlyozom, amennyitől nem lesz édes karaktere a levesnek, de megfelelő arányban érvényesül a sós-savanykás-édes ízhármasság. Ez nagyjából 2 evőkanálnyi, de aki édesebben szereti, nyugodtan tehet bele többet. Botmixerrel pürésítem.