Hozzávalók / 12 adag

4 kg sárgabarack (magozás után)
1 kg cukor
1 kk nátrium-benzoát

Elkészítés

Az üvegeket csírátlanítjuk (különböző módszerekkel, itt az oldalon is vannak rá tippek).

A barackokat alaposan megmossuk, kimagozzuk, a főzőedénybe rakjuk. Ráöntjük a cukrot - ha van kedvünk és időnk, állhat néhány órát a cukorral, de nem fontos.

Feltesszük főni közepes lángon, időnként kavargatjuk, mielőtt felforr, botmixerrel összezúzzuk a barackot. Aki darabosabban szereti, kevésbé pépesítse.

Miután felforrt, kisebb lángon 30-40 percig, időnként átkavarva főzzük. Vékonyabb falú edényben gyakrabban kavarjuk meg, nehogy leégjen. Az öntöttvas fazékkal kevésbé fenyeget ez a veszély. A habját elfőzzük.

A tiszta üvegeket színültig merjük lekvárral. Ha először egy-egy nagyobb kanálnyit teszünk mindegyik üvegbe, utána bátran teletölthetjük, nem reped meg az üveg, mert átmelegszik az először beletöltött kevés lekvártól.

Egy réteg celofánnal lezárjuk, majd a celofán tetején, vagyis külső felületén csipetnyi tartósítószert elkenünk, majd újabb réteg celofánt teszünk rá, és csavaros fémtetővel lezárjuk.

Fejjel lefelé fordítjuk, majd bebugyoláljuk (száraz dunszt), és hagyjuk kihűlni. Aztán talpára állítva mehet végleges helyére.