Hozzávalók / 4 adag

4 kg sárgarépa
0.5 kg fehérrépa
0.5 kg karalábé
0.5 kg zeller
1 kg karfiol
1 kg vöröshagyma
1 kg brokkoli
1 kg paprika
0.5 kg paradicsom
petrezselyem ízlés szerint
3 db zellerlevél (szárral együtt, ízlés szerint)
tárkony ízlés szerint
10 ek só (csapott)

Elkészítés

Különösebb anyaghányad ehhez nincs, a lényeg hogy a 40% minimum sárgarépa legyen, a fennmaradó 60% egyéni ízlés szerint rakható össze.

A sárgarépát, a gyökeret, a karalábét, a zellergumót megpucoljuk, lereszeljük.

A káposztákat, a karfiolt, a brokkolit és a fűszereket aprítógépben vagy késsel aprítjuk, míg a hagymákat, a paprikát, a paradicsomot turmixoljuk. Nekem inkább fűszeres kertem van, így kéznél van  friss fűszer. Ezek híjján viszont elég a petrezselyem és a zellerszár. Aki - mint én is - sokszor készít el vadhúst, tegyenek bele minimum még tárkonyt.

A végén már csak összekeverjük, és kilónként 10 csapott kanál sót teszünk hozzá.

Nem kell leszűrni, a leve is finom. Műanyag vagy üvegtetős üvegekben, hűtés nélkül is 1 évig eláll. Aki egy picit világosnak tartja, sáfrányos szeklicét keverjen bele.