Ha igazi házias ízekre vágysz, főzz babéros újkrumplifőzeléket! A tejföltől jó selymes lesz.

Ez a főzelék friss újkrumpliból a legfinomabb, és gyorsan, fél óra alatt el is készül. Vannak, akik kevés ecetet is öntenek hozzá, mások pedig pirospaprikát raknak bele. Fasírttal, virslivel, tojással, sőt, pörkölttel laktatóbbá és változatosabbá teheted. A tökéletes, csomómentes habarás titka a hőkiegyenlítés. Ezért kell a tejfölhöz kevés főzőlé.

Hozzávalók 4 személyre:

* 1 kg krumpli
* 4 dl tejföl
* 2 db babérlevél
* 1 evőkanál étkezési keményítő
* só
* bors

Elkészítés:

A krumplit hámozd meg, mosd meg, és vágd kisebb kockákra vagy azonos nagyságú karikákra. Rakd egy lábosba, és önts rá annyi vizet, amennyi ellepi. Tedd hozzá a babérlevelet, sózd és borsozd ízlés szerint. Az újkrumpli viszonylag gyorsan, 15-20 perc alatt megfő.

Közben keverd csomómentesre a tejfölt a keményítővel és két-három evőkanál főzőlével. Így kevesebb eséllyel lesz csomós. Ha a krumpli már puha, tegyél bele a habarásból egy keveset. Kavard simára, majd öntsd hozzá a többit is. Néhány percig főzd össze. Amikor már elég sűrű, leveheted a tűzről.