Itthon is egyre elterjedtebb édesség a sós karamell, ami egészen új értelmet ad a kétféle alapíznek.


A külföldön már hosszú ideje népszerű sós karamell egyre elterjedtebb édesség itthon is. Nagyon finom fagyi vagy süti tetejére, de akár önmagában kanalazva is. Az émelyítően édes karamell ízét remekül ellensúlyozza a sós aroma. A vajat elkészítés előtt legalább fél órával vedd ki a hűtőből, hogy ne hidegen kerüljön a lábosba.

Hozzávalók 4 személyre

👉 20 dkg kristálycukor
👉 8 dkg vaj
👉 1.25 dl habtejszín
👉 1 teáskanál só

Elkészítés:

A cukrot öntsd száraz lábosba, és közepes lángon kezdd el karamellizálni. Ez nagyjából negyedóra múlva fog megtörténni, addigra válik a kristályos cukor világosbarna folyadékká. Ekkor húzd le a tűzről, keverd hozzá a felkockázott vajat, majd tedd vissza a tűzre, és folyamatosan kevergetve forrald össze, amíg egynemű lesz. Közben a tejszínt is melegítsd fel, de vigyázz, ne forrjon. Amikor a cukor és a vaj összeolvadt, újra vedd le a lábost a tűzről, és lassan keverd hozzá a tejszínt. Tedd vissza a tűzre, sózd meg, és négy-öt perc alatt forrald össze. Kanalazd csatos üvegbe, de a tetejét csak akkor zárd rá, amikor kihűlt. Hűtőszekrényben akár két hétig is eláll.