Hozzávalók:
3 kg paprika 
3 kg káposzta 
3 kg uborka 
2 kg hagyma 
1 kg karfiol 
4 kávéskanál szalicil 
14 dkg só 
1 kg cukor 
4 dl 20%-os ecet 
2 teáskanál borkén

Elkészítés:
A hozzávalókat karikázzuk, daraboljuk, melyiket hogy kell. 
Egy nagyobb edényben (én egy 60 l-es fedeles műanyag vödörbe szoktam) egymásra rétegezzük a hozzávalókat (káposzta, paprika, hagyma, karfiol, uborka, majd újra ugyanígy, amíg el nem fogynak), minden egyes réteget megsózunk. A tetejére szórjuk a 4 kávéskanál szalicilt és ráöntjük az ecetet. 
2 l vizet felfőzünk, beletesszük a cukrot és tovább főzzük, amikor elolvadt a cukor és már rottyant párat, levesszük a tűzről, belekeverjük a 2 teáskanál borként és lehűtjük. 
Az lehűtött levet ráöntjük a csalamádéra, és az egészet lefedve 2 napig állni hagyjuk. A két nap alatt gyakran megkeverjük. 
Ezután mehet a csalamádé az üvegekbe.

Tanácsok:
A zöldség összetétel ízlés szerint változtatható.