Hozzávalók:
10 dkg sárgarépa 
10 dkg fehérrépa
10 dkg karalábé
10 dkg zeller
fél dl napraforgó olaj (olívaolaj, vagy 2 fakanál disznózsír)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg zöldborsó
1 nagyobb szem burgonya

Ízlés szerint: 
ételízesítő
őrölt fekete bors
pirospaprika
liszt

A grízgaluskához: 
1 db tojás
búzadara
bors
2 szál lestyán apróra vágott levele (vagy petrezselyemzöld)

Elkészítés:
A karikára vagy kockára vágott zöldségeket a forró olajba tesszük, megsózzuk, megborsozzuk, tíz perc után hozzáadjuk a vöröshagymát, és átpirítjuk. Beledobjuk a fokhagymát, 1 csapott evőkanál liszttel,és hozzáöntünk hideg vizet, amihez sót aduk. Megízesítjük őrölt borssal, ízlés szerint ételízesítővel, hozzáadjuk a zöldborsót és a burgonyát felkockázva. Kb 10 percig főzzük tovább.Közben elkészítjük a galuskát: a tojást kis tálban villával habosra keverjük, kevés sóval, borssal és apróra vágott lestyánlevéllel megszórjuk, és annyi búzadarát adunk hozzá, hogy sűrűbb nokedli tészta állagú legyen.Pár percig pihentetjük, majd a forró levesben szaggatjuk.Lassú tűzön 5-6 perc alatt a többszörösére megnő. Tálaláskor apróra vágott lestyánlevéllel meghintve kínáljuk.