Az almáspite-receptem még a nagymamám századfordulós süteményes könyvéből való, és mindig nagy sikert aratok vele a puha, omlós állagával. Most ezen kényszerből "csavartam" egyet, mivel a kamrában talált almamennyiség kevésnek bizonyult, és mi vastagon szeretjük a tölteléket, vékony tésztalapok között, így felszaporítottam az almát a házi készítésű áfonyabefőttemmel.
Hozzávalók / 10 adag
tészta
45 dkg finomliszt
1 db tojás
20 dkg sertészsír
2 ek tejföl
1 csomag sütőpor
10 dkg cukor
1 citromból nyert citromhéj
töltelék
1.5 kg alma
20 dkg áfonya (vagy áfonyalekvár)
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
2 evőkanál búzadara
1 db tojássárgája
Elkészítés
A lisztben elvegyítjük a sütőport, a sót és cukrot, majd eldörzsöljük benne a zsírt és a tojást, belereszeljük a megmosott citrom héját is, majd szükség szerinti mennyiségű tejföllel lágy tésztává gyúrjuk. Betesszük a hűtőbe minimum fél órát pihenni.
Az almákat héjastól lereszeljük, majd enyhén kinyomkodjuk a levének a nagy részét. Ízesíthetjük őrölt fahéjjal és szegfűszeggel.
A sütőt bekapcsoljuk (alsó-felső sütés, 180 fok). Egy nagyobb méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral, vagy kenjük ki zsiradékkal.
A tésztát két egyforma darabra osztjuk, egyik fele mehet vissza a hűtőbe, a másikat tepsi méretűre nyújtjuk, beemeljük a tepsibe (elég nehéz vele dolgozni, mert szakad!), és vékonyan leszórjuk búzadarával. Ráterítjük az almát, majd eloszlatjuk rajta az áfonyalekvárt (vagy az áfonyát, de ez esetben szórjuk meg egy kis porcukorral a tölteléket).
Rátesszük a másik kinyújtott lapot, lekenjük tojássárgával, és megszurkáljuk villával. 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
0 Megjegyzések