Ha minden igaz, akkor ez egy olasz édesség, méghozzá ahogy ők nevezik, “Salame di Cioccolato". Az viszont biztos, hogy anno a nagymamám is minden nagyobb ünnepre készített. A sikerének kulcsa az lehet, hogy rengeteg csoki van benne és még sütni sem kell! A magas kakaótartalmú étcsokoládé és jó minőségű keksz (amarettivel az igazi, de lehet zabkeksz is), erősen ajánlott hozzá. Ebből az adagból két közepes méretű szalámi jön ki.
Hozzávalók / 12 adag
A szalámihoz
270 g vaj
180 g cukor
240 g étcsokoládé
200 g amaretti keksz
100 g mandula
75 g cukrozatlan kakaópor
3 ek amarettó
A külsejére
3 ek porcukor
Elkészítés
A szalámihoz
A cukrot habosra keverjük a vajjal, majd adjuk hozzá a kakaóport is és keverjük simára.
A csokoládét összetörjük, majd vízgőz felett felolvasztjuk.
A kekszet dupla műanyag zacskóba csomagoljuk (így strapabíróbb lesz) és sodrófával összetörjük. Vigyázzunk, nem kell túl apróra, különben nem mutat majd szépen, ha felvágjuk!
A mandulát nagyobb darabokra felaprítjuk.
Az olvasztott csokoládét kissé lehűtjük, hogy ne legyen túl forró, majd folyamatos keverés mellett, apránként a kakaós vajhoz adjuk.
Belekeverjük az előzőleg összetört kekszet és az aprított pisztáciát és az egész masszát alaposan összekeverjük.
Fél órára tegyük be a hűtőbe, így könnyebben tudjuk majd formázni.
A hűtőből kivett masszát két részre osztjuk és letépünk két nagyobb darab frissentartó fóliát. Az egyik fólia közepére halmozzuk a töltelék egyik részét. Belecsomagoljuk a masszát és a két végét összetekerjük, mint a szaloncukrot. A két végénél fogva elkezdjük magunk előtt görgetni az asztalon, úgy, hogy a töltelék egyre tömörebb és kisebb legyen.
Érdemes néhány apró lyukat csinálni a fólián, hogy a felesleges levegő távozni tudjon.
Ha kész, fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe egy éjszakára.
A külsejére
A megdermedt szalámikat az átszitált porcukorban megforgatjuk.
0 Megjegyzések